Sääntökysymykset

Nämä sääntöihin liittyvät kysymykset on
esitetty senioreiden Keskiviikkokisailujen
yhteydessä ryhmäkohtaisesti vastattaviksi.

Kannattaa testata omat tiedot!

Kysymykset ja vastaukset eivät kohtaa toisiaan oikealla tavalla. Vikaa tutkitaan!

Kysymys 1: Miten määritellään golfin säännöissä ”MAILAN MITTA”?

Kysymys 2: Mikä on seuraus, jos Sinulla reikää 4 pelattaessa havaitaan olevan bägissäsi 15 mailaa?

Kysymys 3: Määritelmän mukaan tiiausalue ulottuu tiimerkkien välisestä linjasta 2 mailanmittaa taakse päin. Kun olet lyönyt avauslyönnin, jää käyttämäsi tii paikalleen. Kaverisi huomauttaa naurahtaen, että tii on täsmälleen tiimerkkien etureunojen välisellä linjalla. Onko pallo ollut tiiattu oikein?

Kysymys 4: Kuinka kauan saat enintään etsiä palloasi?

Kysymys 5: Valmistautuessasi lyömään raffista lasket mailasi maahan. Tällöin pallosi siirtyy senttimetrin verran, ei kuitenkaan lähemmäksi lippua. Pelikaverisi on tarkkana ja toteaa ”Taisit ansaita rankun!”. Oliko hän oikeassa ja jos ei, mikä oli oikea ratkaisu?

Kysymys 6: Olet lyöntivuorossa kilpailussa vieraalla kentällä ja kysyt varmuuden vuoksi pelikaveriltasi ”kannattaako lyödä tuonne väylän oikeaan vai vasempaan reunaan”. Saatko rangaistuksen ja jos kyllä niin minkä?

Kysymys 7: Pelikaverisi on lyönyt pallonsa foregreenille noin 10 cm:n etäisyydelle greenistä. Läheisestä bunkkerista on jonkun edellisen pelaajan toimesta joutunut runsaasti hiekkaa aivan pallon eteen foregreenille. Saatko poistaa tuota hiekkaa vai ei. Mikä on rangaistus, jos menettelet väärin?

Kysymys 8a: Miltä korkeudelta pallo pitää pudottaa?

Kysymys 8b: Pudotat pallon oikealta korkeudelta, jonka jälkeen pallo maahan osuttuaan osuu myös jalkaasi jääden kuitenkin vapautumisalueelle. Saatko rangaistuksen ja jos, niin minkä?

Kysymys 9: Siirtosäännöt. Kentän paikallissäännössä sanotaan, että ”pallon siirtäminen on sallittu mailan mitan verran, ei kuitenkaan lähemmäksi lippua. Asettaminen on sallittu.” Asetat pallon sopivan ruohotupsun päälle, johon se jää paikalleen ja valmistaudut lyömään. Huomaat kuitenkin, että vieressä olisi toinen parempi paikka. Merkitset jälleen pallosi ja siirrät pallon uudelleen valitsemallesi paikalle.  Oletko menetellyt oikein ja mikä on tuomio, jos menettely on ollut virheellinen?

Kysymys 10: Olet lyönyt hienon draivin. Tullessasi pallollesi huomaat sen pysähtyneen väylällä olevaan tyhjään virvoitusjuomapurkkiin ja nojaavan siihen. Poistat varovaisesti tölkin, mutta pallosi liikkuu hieman. Miten menettelet?

Kysymys 11: Jos pallosi lyönnin jälkeen jää siten, että se osuu estealueen reunaan, onko se silloin estealueella vai ei?

Kysymys 12: Jos pallosi lyönnin jälkeen jää siten, että se osuu valkoisten ulkorajaa osoittavien paalujen ulkoreunojen väliselle linjalle, onko pallosi ulkona?

Kysymys 13: Pallosi on keskellä viheriön ja esiviheriön välistä rajaa. Onko se viheriöllä?

Kysymys 14: Olet puttivuorossa ja kaverisi kookas merkkinasta on lähellä puttauslinjaasi. Kaverisi kysyy ”Siirränkö merkkini oikealle vai vasemmalle?” Saako hän rangaistuksen tästä kysymyksestä? Annat merkin olla paikallaan. Huonosti suunnattu puttisi osuu kuitenkin merkkinastaan, mutta pallo menee onnekkaasti reikään. Pitääkö Sinun uusia puttisi? Saako joku rangaistuksen?

Kysymys 15: Lyöt pallosi korkeaan heinikkoon etkä pysty varmuudella tunnistamaan sitä. Merkitset pallon ja nostat tunnistamista varten. Puhdistat pallon huolellisesti kaikesta roskasta pyöritellen sitä pyyhkeellä ja toteat sitten sen olevan oma pallosi. Pelikaverisi, joka on myös merkkarisi, tulee paikalle tässä vaiheessa ja esittää kysymyksen ”Kuinka monta rankkua mahdoit juuri ansaita? Olisi varmaan kannattanut odottaa minua, merkkariasi.

Kysymys 16: Lyöt pitkän hyvä avauksen, mutta et ole varma siitä, menikö se ulos vai. Päätät lyödä varapallon. Et kuitenkaan kerro tätä pelikaverillesi, joka on vasta tulossa tiiauspaikalle. Kaveri lyö ja pallo menee samalle alueelle kuin omasi. Tulette pallojen luo ja tunnistatte kaikki kolme palloa omiksenne. Kaveri ihmettelee kahta Sinun palloasi. Sanot lyöneesi varapallon. Kaveri kysyy: Kummalla pallolla jatkat (1:lle vai 2:lla) ja kuinka mones lyönti nyt lähtee?

Kysymys 17: Pallosi on painunut ns. pusikkoon, mutta päätät kuitenkin lyödä sieltä sen sijaan että julistaisit pelaamattoman paikan. Otat mielestäsi hyvän lyöntiasennon ja pallo lentää kohtalaisen mukavasti takaisin väylälle.

Kaverisi toteaa hieman sarkastisesti: Noiden kahden oksan laittaminen jalkasi alle ja yhden oksan taittaminen lyöntiasennon saamiseksi helpotti varmasti lyöntiäsi, mutta oliko se sääntöjen mukaista? Mitä mieltä olet syntyneestä tilanteesta?

Kysymys 18: Pitkä chippisi jää aivan reiän vierelle. Harmissasi menet ja lyöt pallon reikään chipperin lavan takaosalla. Onko tämä sallittua ja jos ei, minkä rangaistuksen saat.

Kysymys 19: Olet pelaamassa kovan rankkasateen jälkeen. Korkea lyöntisi lentää raffiin. Tultuasi paikalle toteat, että pallo on selvästi painunut alastulojälkeensä. Lyhyeksi leikatulle alueelle on vain noin 20 cm. Saatko nostaa pallon ja puhdistaa sen? Mille alueelle pallo on myönteisessä tapauksessa pudotettava?

Kysymys 20: Olette lähestymässä pallojanne, jolloin viereiseltä lenkkipolulta juoksee pikkupoika, joka potkaisee palloa. Mitä teette? Entä jos pallon viekin koira?