Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS astui Suomessa voimaan 19.2.2020.

WHS = World Handicap System

Pelaajaa koskevat oleellisimmat asiat WHS-tasoitusjärjestelmästä

  • Golfia pelataan maailmanlaajuisella tasoitusjärjestelmällä vuodesta 2020 alkaen. Muutos on merkittävä, sillä aiemmin oli käytössä kuusi järjestelmää.
  • Aiemmin laskenta perustui päättyneen kierroksen bogipisteisiin, nyt lyöntimääriin siten, että laskennassa huomioidaan 20 viimeisen kierroksen 8 parasta tulosta, joiden keskiarvo on uusi tarkka tasoitus. Tasoitus voidaan eräissä tapauksissa laskea myös pienemmästä kierrosmäärästä. Lisäksi uusille tai tauon jälkeen golfin pariin palaaville pelaajille riittää yksi kierros.
  • Vaikka tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeina, kilpailuissa voi edelleen olla pistebogey-sarjoja.
  • Aiemmin uusi tasoitus oli pelaajan itsensäkin heti kierroksen jälkeen helposti laskettavissa, nyt täytyy täyden varmuuden saamiseksi odottaa seuraavaan päivään. Tämä johtuu siitä, että laskennassa huomioidaan PCC eli Playing Conditions Calculation (siis peliolosuhteet, joista aiemmin käytettiin lyhennettä CBA (=Computed Buffer Calculation). Tuo PCC puolestaan määräytyy kyseisellä kentällä kyseisen vuorokauden aikana pelattujen tulosten tasosta verrattuna ao.  pelaajan tasoitukseen. Siis jos on tullut paljon huonoja kierroksia, saa pelaaja hieman hyvitystä. Jotta kaikki sujuisi ohjeiden ja määräysten mukaan, on pelaajan syytä jättää tasoituskorttinsa heti kierroksen jälkeen tai vaihtoehtoisesti kirjata se itse sähköisesti saman päivän aikana.
  • Aiemmin oli käytössä 5 eri tasoitusryhmää, joissa tasoituksen lasku oli eri suuruinen. Nyt tasoitusryhmät ovat poistuneet, joten kaikilla pelaajilla nousu ja lasku perustuu tuohon 20 viimeisen kierroksen 8 parhaan keskiarvoon.
  • Aiemmin tasoituskierrokseen vaadittiin joko 9 tai 18 reiän kierros, joka piti ilmoittaa etukäteen pelivarauksen yhteydessä. Nyt kierrokseen voi sisältyä 9 tai 10-18 reikää. Esimerkiksi 14 reiän kierros voidaan rekisteröidä tasoituskierrokseksi eräin edellytyksin: Tasoituskierros pitää ilmoittaa etukäteen merkkarille ennen kierroksen alkua samoin kuin pelattava reikämäärä ja se, mitkä peräkkäiset reiät pelataan.
  • Jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par/Bogey.
  • Maksimitasoitus on edelleen 54, mutta aiempaa 36 -rajaa ei enää ole. Nyt tasoitus voi siis nousta ja laskea vapaasti välillä 0 – 54.
  • Ajantasaisen tasoituksesi ja tasoitushistoriasi näet eBirdie-sovelluksestasi. Lisätietoa ja latausohjeet Golf.fi-sivuilla.

UUDEN JÄRJESTELMÄN HYÖTYJÄ

Oikeudenmukaisempi
Maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän (WHS) keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.

Lyhyempiä kierroksia
Uudessa tasoitusjärjestelmässä kaikkien golfarien, tasoituksesta riippumatta, on mahdollista rekisteröidä tasoituskierroksia aina 9-reiän kierroksista alkaen. Tämä sopii erityisesti heille, jotka ajankäytön vuoksi suosivat lyhyempiä kierroksia.

Maailmanlaajuisuus
WHS yhdistää golfaavan maailman tehden tasoituslaskennan perusperiaatteista samat ympäri maailman. Esimerkiksi pelatessasi ulkomailla muista maista olevien golfarien kanssa kaikkien tasoitus lasketaan samoin perustein.

Kolme tavallista kysymystä

”Mitä tasoitukselleni tapahtuu siirtymässä?”
On vaikea tarkasti ennustaa, kuinka uusi maailmanlaajuinen tasoituksesi tulee vastaamaan nykyistä EGA-tasoitustasi. Tasoitus voi muuttua korkeammaksi tai matalammaksi, mutta se voi myös pysyä ennallaan.

Pelaajat, joiden tasoitus on ollut aiemmin nousussa, ovat saaneet yleisesti ottaen nykyiseen tasoitukseen verrattuna korkeamman WHS-tasoituksen.

Tasoitusjärjestelmä on aina riippuvainen syöttämistäsi kierroksista. Jos sinulla on tapana rekisteröidä sekä huonot että hyvät tasoituskierrokset, sinulla on todennäköisesti hyvin todenmukainen tasoitus pelitaitoosi nähden. Siinä tapauksessa muutoksen voi olettaa pysyvän maltillisena, kun saat uuden tasoituksesi.

”Mitä tapahtuu, kun minulla on vähemmän kuin 20 rekisteröityä tasoituskierrosta siirtymään mennessä?”
Siinä tapauksessa keskiarvo lasketaan niistä tasoituskierroksista, joita sinulla on tasoitusrekisterissä. Mukaan otettavien tasoituskierrosmäärä määräytyy siihen tehdyn taulukon mukaisesti. Jos tasoituskierrosten määrä on lähellä nollaa, säädetään tasoitusta yhdellä tai kahdella lyönnillä. Jos sinulla on tasoitusrekisterissäsi alle 20 kierrosta, järjestelmä lisää sinulle yhden keinotekoisen kierroksen, joka vastaa sinun nykyistä EGA-tasoitus + 2 lyöntiä. Sitä käytetään osana laskentaa ja sen tarkoituksena on tasoittaa tasoituksen liian suurta vaihtelua tasoituskierrosten määrän ollessa vähäinen.

Jos osaltasi ei ole saatavilla tasoituskierroksia, laskentajärjestelmä ja keinotekoinen tasoituskierros varmistavat, että uusi WHS-tasoituksesi tulee olemaan sama kuin nykyinen EGA-tasoituksesi.

”Miksi tasoitukseni nousi hyvän kierroksen jälkeen?”
Tämä on keskiarvolaskennassa mahdollista, mutta harvinaista. Toisaalta yhden tai useamman huonon kierroksen jälkeen tasoitus voi edelleen pysyä samana tai jopa parantua – riippuen millainen kierros ”tippuu” pois kahdenkymmenen viimeisen joukosta.

Lisätietoja

Jos sinulla on kysyttävää tasoituksestasi tai tasoituksesi muutoksista WHS-siirtymään liittyen, otathan yhteyttä toiminnanjohtaja Alpo Leinoseen tai sihteeri Liisa Pitkäseen.

Jere Jaakkolan selväsanainen kirjoitus aiheesta löytyy Golflehden numerosta 6 / 2019 klikkaamalla tästä.

Lisätietoja, esimerkkejä ja vastauksia tavallisimpiin WHS-kysymyksiin löytyy Golf.fi-sivuilta Katso tästä
ja Golfliiton Youtube-kanavalla Katso youtube-video tästä